Media façade Novartis Pavillon

Basel 2022 (CH)

Novartis Pavilion, the first public building on the Novartis Campus in Basel, features interactive exhibitions to invite the public to engage in dialogue with the pharmaceutical company.

formTL supported iart in the structural detail development and structural verifications of the zero-energy media façade designed by architect Michele de Lucchi and iart.

Diamond-shaped frames for organic photovoltaic cells and LED modules were mounted on the building’s metal roof to create a three-dimensional effect in light installations by a range of different artists.

The continuous closed structure comprises rigid modules which can adjust their position in relation to each other in order to compensate for tolerances and offset thermal expansion between the parts of the building.

The organic photovoltaic cells are laminated between two polycarbonate sheets and attached to the frames using point fixings.

Data

formTL
Structural design of media façade, Development / design of cast nodes, connection details on building façade, connection details polycarbonate, dimensioning of polycarbonate panels

architect pavillon
Michele De Lucchi

media façade
Iart / Michele De Lucchi

awards
Media Architecture Biennale Award 2021

photos
Novartis © Laurits Jensen

Size

surface area
Interior 1,000m²
exterior 2,000m²

material

nodes
Silicon Solar Investment
casting Q235B

profiles
S355

polycarbonate panels with PV and LED integration